onsdag 30 september 2009

På besök i San Antonio

Besöket hos kooperativet i San Antonio Palopo, som ligger precis vid Atitlan sjöns strand, sker under dygnets hetaste timmar. Vägen till byn slingrar sej efter bergsväggen samtidigt som en fantastisk vy över Atitlansjön och dess vulkaner breder ut sej åt andra hållet. Vi vandrar uppför långa trappor som zick-zackar sej fram mellan husen som verkar hänga rätt ut från berget.
Mötet med Antonio Perez, kooperativets administratör, sker inne på kontoret. Han är lycklig för att kooperativet fått fyra nya symaskiner från en organisation i Kanada. Nu pågår utbildningar för fullt. Under tiden vi samtalar så får två av de kvinnliga medlemmarna i kooperativet pröva lyckan vid symaskinerna. De två mayakvinnorna sitter vid varsin symaskin och lyssnar på instruktören. Under en månads tid, fem dagar i veckan, ska de lära sej att sy.
Vi pratar om hur kooperativet fungerar och hur kvalitetskontrollen sköts. Antonio berättar att det vartannat år väljs i samband med årsmötet, ett råd "Comission de vigilancia" som består av tre personer som är medlemmar i kooperativet. Rådet kontrollerar att kooperativets ekonomi sköts och att kvalitén på de varor som produceras är hög. Om en medlem inte klarar de krav som ställs på arbetet, så blir det avdrag på betalningen. Det låter som tuffa tider, men man ger även mer utbildning till medlemmen för att den ska kunna förändra och förbättra kvaliteten på sitt arbete. Det fungerar väl, säger Antonio, som tillägger att det samtidigt ges hjälp för nytillkommna medlemmar för att de ska kunna komma igång med arbete på ett bra sätt.


Vi gör upp om att komma tillbaka på måndag för att besöka flera av medlemmarna. Innan vi går så tar vi en titt på kooperativets butik som ligger flera nivåer nedanför kontoret (som liksom hänger högt upp på bergsväggen och har en vidunderlig utsikt över sjön). I butiken säljs en del av de varor som produceras, främst till de turister som besöker by, ett bra sätt att få in inkomster i vanliga fall, men nu har turisterna lyst med sin frånvaro de senaste månaderna. Butiken är sprängfylld av färgglada tyger! Det är svårt att slita sej....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar