fredag 30 april 2010

Vulkanutbrott samt årsmöte


Även Guatemala har drabbats av vulkanutbrott.
Det är vulkanen Santiaguito som fått ett utbrott och spridit sin aska drygt åtta kilometer upp i luften. Askan fick Guatemalas myndigheter att förbjuda flygtrafik närmare än 15 kilometer från vulkanen. Dessutom spreds askan över sex provinser och hotade skördarna där.

Vulkanen Santiaguito är belägen i provinsen Quetzaltenango, cirka 200 kilometer väster om huvudstaden Guatemala City. Skolorna stängdes i de tre provinserna närmast vulkanen. Santiaguitos värsta utbrott 1929 krävde 2500 människors liv. (Vulkanen på bilden är inte Santiaguito.)


Lite roligare nyheter får vi från Cooperativa Integral de Producción Artesanal San Antonio Palopo. Där har man haft sitt årsmöte som Antonio Perez (administratör i kooperativet) skickar lite bilder ifrån.

De flesta av kooperativets medlemmar var närvarande vid årsmötet som även gav medlemmarna en chans att umgås över lite mat och prata lite tillsammans.
I Comisión de vigilancia valdes en ny medlem in.
Denna grupp står som högsta beslutande instans när det tex. gäller kvalitén på arbetet och de textilier som medlemmarna producerar. De arbetar även som konfliktlösare inom kooperativet.
Lunchkö. Notera männens traditionella kläder som är en skjorta och en kjol. Kjolen är gjord i tjockt ull tyg, som är väldigt stickigt.
Kvinnornas dräkter var tidigare röda, men för ca 20 år sedan bytte man färg till blått. Glitter till huvudbanden är också en av nymodigheterna som införts på senare år.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar