onsdag 6 juli 2011

Sommar, sol och regn(!)


Sommaren har anfallit vårt avlånga land på bred front! Härligt, varmt, ljuvligt och njutbart på alla sätt och vis. Förhoppningsvis så har du en semester att se fram emot, om du inte redan sitter i solstolen och njuter av den vill säga.
Hos Fair Monkey turas vi om med ledigheterna och har öppet på kontoret hela sommaren mellan 10-16 varje vardag (ej 18 juli då kontoret är stängt). Vill du komma på besök bjuder vi gärna på en kopp rättvisemärkt kaffe och möjligheten att botanisera bland alla de fina varorna och sommarerbjudandena på vår veranda.
Passa även på att boka lördagen den 20:e augusti för ett besök hos Fair Monkey. Vi har 5 års jubileum och planerar att fira detta med

både pompa och ståt! Mer information kommer, men vill passa på
att flagga för datumet så ni kan kryssa för dagen i kalendern.

I Guatemala så är det nu full fart på midjevävar och vävstolar hos alla mayakooperativen. Så klart även hos grupperna som skapar smycken av pärlor och de som använder barr för att skapa sina konstverk. I början av augusti är det nämligen inlämning hos fraktbolaget för vidarebefordran till Sverige och alla våra härliga kunder.
Fair Monkey har lagt några av de största beställningarna någonsin! Vi är lite nervösa för hur det ska gå, men har lagt in en högre växel för att öka möjligheterna till försäljning runt om i Sverige. Känner du till en affär du vill tipsa om, eller kanske driver eget där du vill sälja mayakvinnornas produkter, så hör gärna av er
I rapporterna från Guatemala så är det mycket väder just nu. Regnen har äntligen kommit efter alltför lång tid av torka, men de har kommit med sådan styrka att de svept med sej det översta lagret av den torra porösa jorden. Så fälten där man planterat sina majsfrön har spolats rena från det översta lagret, och majsfröna har förts bort med vattnet.
Odilia från mayakooperativet Asomadek berättar om hur hon tillsammans med sin mamma återvände till fälten efter flera dagars ösregn och fann allt bortspolat. Nu har de fått köpa nya majsfrön och återigen planterat fälten, men till de extra kostnaderna av de nya fröna och den förlorade odlingstiden. Familjen hoppas fortfarande på att hinna få en majsskörd till hösten så man klarar behoven av majsmjöl över vintern.
Vädret kan vi inte styra över, någonstans i världen (även om man skulle vilja), men vi kan se till att mayakvinnorna har arbeten och möjligheter att skapa inkomster till sig och sina familjer för att klara av sådana här tillfällen när vädret sätter krokben för odlandet av familjens mat. Hantverket är helt enkelt levebrödet för dessa mayakvinnor. Ett stort tack till alla er som gör detta möjligt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar