torsdag 20 maj 2010

Upplev Kvinnors Enighet och Styrka


Union y Fuerza de Mujeres heter kooperativet här intill på bilden. Det betyder Kvinnors Enighet och Styrka. Och är det något dessa kvinnor har, så är det just detta, enighet och styrka.

Kvinnorna bor i byn Panimatzalam, på en bergsplatå högt ovanför Atitlansjön, långt från de omkringliggande byarna. Det finns dåligt med arbete, både för män och kvinnor, så området är fattigt.

1988 bestämde sej 30 kvinnor i byn Panimatzalam att tillsammans starta ett kooperativ för att stärka familjernas inkomster, men framför allt för att stärka mayakvinnornas möjligheter till deltagande i samhället. 10 år senare legaliserades kooperativet med korrekta papper.

Genom kooperativet har kvinnorna haft utbildningar inom vitt skilda områden som: Kvinnors rättigheter, Miljövård, Medicinal plantor, Ekonomi, Plantering och producering av majs etc

2001 började 18 kvinnor i gruppen att väva bildbroderier, tapetes. Tyget till dessa vävs på midjeväv för att sedan broderas med ett motiv från kvinnornas liv, vardag som fest. Baksidan fodras med tyg där kvinnan sedan broderar sitt namn, precis som en konstnär som signerar sitt verk.
Och tapetes är verkligen konstverk, fulla av liv och glädje berättar de om livet i byn, om födelsedagsfester, naturens flora och fauna, mayaceremonier, besök på marknaden och det dagliga arbetet i hemmet. Motiv med skördar av majs, blommor och olika grönsaker förekommer ofta.

Tapetes är gruppens huvudsyssla och det som inbringar mest inkomster till kvinnorna, inkomster som är otroligt viktiga för kvinnorna och deras familjer. Betydelsen är enorm framför allt för kvinnornas döttrar som får en chans att fortsätta sin skolgång även efter sjätte klass. Efter sjätte klass måste barnen resa till en annan ort för att studera och det kostar man oftast inte på flickorna, utan man satsar på pojkarnas skolgång istället.

Vid Fair Monkey's senaste besök pratade gruppens ordförande Magdalena Calel om vad som nu stod på agendan. Den gamla majskvarnen som används gemensamt i kooperativet behöver bytas ut. Den har lagats så många gånger att den nu har börjat ge upp och behovet är stort av en fungerande majskvarn. De är inte riktigt säkra på hur de ska få fram medel till en ny kvarn, som kostar ganska mycket pengar, men man hoppas på att få hjälp från en av de inhemska organisationerna i Sololá. En ansökan har lämnats in och hoppet är nu att denna ska godkännas.

Samtidigt fortsätter kvinnorna att baka bröd två gånger i veckan för att sälja till omkringliggande byar och förbipasserande på vägen utanför byn. Den stora stenugnen har fått en bättre skorsten så att det inte röker in i det lilla bageriet. Försäljningen av brödet förbättrar kooperativets blygsamma inkomster.

Vill du se fler av dessa otroliga tapetes är du välkommen till biblioteket i Varberg. Där ställer Fair Monkey ut tapetes under tiden 24 maj till 12 juni.
För mer information besök www.fairmonkey.seInga kommentarer:

Skicka en kommentar