tisdag 1 juni 2010

Stormen Agathas härjningar i Guatemala

Guatemala och dess befolkning prövas hårt. Efter ännu ett utbrott av en av de många vulkanerna, Pacaya den här gången, med tillhörande askmoln och askregn, evakuering av befolkningen runt vulkanen, avstängda vägar och skolor och den internationella flygplatsen har även orkansäsongen börjat.
Stormen Agatha som drog in över Central Amerika under helgen har skördat 123 människoliv i Guatemala, och det är fortfarande 90 personer som saknas. Över 155 000 människor har evakueras och lever nu i härbärgen runt om i landet. De värst drabbade områdena är Sololá, Quetzaltenango, Chimaltenango, Zacapa och Izabal.

Vulkanaskan som föll i torsdags har proppat igen de avlopp som fanns och därför har inte de enorma mängderna regn haft någonstans att ta vägen, med allvarliga översvämningar som påföljd. De enorma mängderna vatten, på en del stället var nederbörden mer än en meter, har orsakat lerskred som raserat hus och stängt vägar. Floderna har vuxit till rytande monster av allt vatten och lera och spolat bort stora landområden runt floderna, med hus och allt.
En tecknare i Guatemalas största nyhetstidning ritade följade: TUFFA TIDER: Torsdag.... skyfflade befolkningen aska. Lördag... kämpade man förgäves med Agatha.

Värst drabbat verkar by San Atonio Palopo i departementet Sololá vid Atitlansjöns strand vara. 25 hus har spolats ned från den sluttning byn är lokaliserad på och minst 16 personer har dött och ett tiotals personer saknas.
Här i Sverige har det varit några oroliga dygn innan vi fått kontakt med mayakooperativen Guatemala. I går kväll lyckades vi nå fyra av kooperativen. Tyvärr så har vi inte lyckats nå kooperativet i San Antonio Palopo, något som är väldigt oroande. Vi fortsätter att söka Antonio Perez och de andra medlemmarna. När vi får besked så får ni besked.

Efter telefonsamtal med Miriam från kooperativet Adimat i by San Juan la Laguna vid Atitlansjön vet vi nu att deras by inte drabbats av några dödsfall eller allvarliga olyckor. Miriam berättar att taket till deras lilla butik gick sönder när en vattentank rasade ner och att en del regn kom in i butiken. Det finns heller inget dricksvatten i byn då vattenledningarna skadats från lerras. Nu hämtar de vatten från Atitlansjön, som är väldigt förorenad nu på grund av allt som spolats ned från byarna och floderna, som de sedan kokar länge för att kunna få dricksvatten. Vägarna till byn är också raserade så ingen vet när dricksvattnet kommer åter.

Odilia från kooperativet Asomadek i staden Sololá berättar om några skräckdygn med stormvindar och massiva regn. Lyckligtvis har alla medlemmarna i kooperativet, samt deras familjer, klarat sej genom Agathas härjningar. Inga skador har uppkommit på kooperativets lokaler, mer än lite vatten på golven. Vägen till staden, som ansluter till motorvägen mellan Quetzaltenango och Guatemala City, är avstängd på grund av lerras.
Foto från San Cristobal där regnet gjort ett stort hål mitt i staden.
Från Trama i Quetzaltenango får vi nyheter om att delar av staden (vid Rotundan, för er som känner till området) står under tre meter vatten och att husen i området fyllts med lera och vatten. En del av husen har raserats och några dödsfall har inträffat. Medlemmarna i Trama har klarat sej relativt bra, många har fått husen översvämmade och har nu ett tufft arbete framför sej att tömma husen och rädda det som går från förödelsen, men tack och lov inga dödsfall. Amparo berättar att i hennes hem satt de småbarnen i en liten uppblåsbar båt så att de skulle hålla sej torra. De vuxna vadade omkring i vattnet och har nu fått kraftiga förkylningar som påföljd. Några av Trama's medlemmar bor i byarna Pujujil I och II, där flera av husen raserats. Oralia, som kommer därifrån, berättar att hennes hus klarat sej men nu är fyllt av människor vars hus raserats i stormen. Oralia bor i veckorna på Trama's kontor, så nu får hon stanna där även i helgerna för att grannarna i byn ska ha tak över huvudet.
Vi hoppas och tror att mayakvinnorna ska ha möjlighet att ta sig igenom detta och finns med som stöd och hjälp. I dagsläget är det inte mycket vi kan göra mer än att förmedla information om hur det är i Guatemala här i Sverige, samt förmedla de kontakter kooperativen behöver för att komma på fötter igen. Har du/ni idéer eller tankar om hur vi och ni kan stötta på fler sätt? Hör gärna av er till oss!
Vill du se fler bilder och filmer rekommenderas Youtube (sök på Agatha + Guatemala) eller ett besök på Fair Monkey's sida på Facebook: http://www.facebook.com/home.php?#!/pages/Fair-Monkey-a-fair-trade-devotion/303543041282?ref=ts

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar