onsdag 3 november 2010

Dia de los Muertos - De dödas dag


Dia de los Muertos - De dödas dag, firas den 1-2 november i Guatemala.

Högtiden har sitt ursprung i en religionsblandning mellan de förspanska indianska kulturerna i mesoamerika och katolicismen.
De indianska högtider som vid tiden för erövringen sammanföll med allhelgonahelgen var till stor del skördefester. Traditionerna under De dödas dag har i indianska, värdekonservativa miljöer ännu ett starkt sådant inslag Offerborden fylls då med mat och nyskördade grödor, framförallt majs och blommor.
I Guatemala firar man De dödas dag tillsammans med familjen, en riktig familjefest, där samtliga generationer deltar. Kyrkogårdarna fylls av människor som städar sina förfäders gravar och sedan målar och smyckar graven med långa färska tallbarr som sprider en ljuvlig doft över helafirandet.
Man hedrar sina förfäder med blommor, vanligtvis tagetes i allsköns färger, ljus och böner, och så bränner man rökelse. Picknick-mat har förberetts och packats i korgar och man äter tillsammans med de döda, vid gravarna, samtidigt som man berättar historier och delar sina ihågkomster om de döda.
Hela kyrkogården fylls av människor som umgås och det är inte ovanligt att se flera improviserade fotbollsmatcher pågå mellan gravarna, under mycket hojtande och skratt.

För de familjer som nyligen mist en anhörig är högtiden mer sorgesam - man sörjer tillsammans och minns den dödas liv och leverne, utan de mer festliknande inslagen.

I Guatemala fylls även himlen med fantastiskt vackra hemmabyggda drakar. Drakarna är enorma och synnerligen extravaganta, som ni kan se på bilden här brevid. Drakarna är en länk mellan livet och döden och guidar de avlidnas själar tillbaka till livet den 1 november. Genom meddelanden på draken kommunicerar man med de döda och visar vart den dödes familjemedlemmar finns så att den anhörigas själ kan komma och besöka sin familj på jorden under De dödas dag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar