måndag 14 maj 2012

En stol kan göra stor skillnad

Stolar till midjeväverskor över 70 år

Alla stolar ska monteras och anpassas.
När mayakvinnorna väver på sina midjevävar så är det ofta på ett sätt som kvinnorna vävt på i århundraden, ända sedan mayafolkets början. I början vävdes alla mayafolkets kläder, både för män, kvinnor och barn, på midjeväv. Något som var själva starten på hantverket och detta gjordes endast när behovet av nya kläder uppstod.

Nu när mayakvinnorna även väver för sitt och sina familjers uppehälle blir det ofta flera timmar per dag vid midjeväven. Midjevävandet med den gamla tekniken frestar hårt på både knän, rygg och anklar om man sitter för länge.


Färdig stol med en dyna klädd i återbrukat cortestyg.
Nu har den yngre generationen mayakvinnor utvecklat en ny och förbättrad teknik som man använder sej av. Oftast handlar det om att man helt enkelt sätter sig på en stol och väver, istället för att sitta på knä på golvet. Men för de äldre som har lärt sig väva på det gamla sättet har det varit svårt att "byta" teknik.

Så nu har man uppfunnit stolar som förenklar och underlättar bytet av vävteknik!Roligt med ny vävteknik.


Som ni ser på bilderna så är stolen klädd med en dyna av återbrukat cortestyg (mayakvinnans kjol) och stolen har en vinklad platta till att ha fötterna på för att ge ordentligt stöd. Längden mellan plattan och stolen anpassas efter varje kvinna så att det blir en perfekt arbetsställning.

Hos mayakvinnorna i Asociación Maya de Desarrollo (Asomadek) kombineras utlämningen av stolar med en vävutbildning för att kvinnorna ska lära sej den nya tekniken ordentligt. Asomadek väver de härliga bambusjalarna och ponchos som vi har i Fair Monkey sortimentet.


Det gäller att hålla tungan rätt i mun.

Många av kooperativets medlemmar är över 50 år, men det är endast de över 70 år som får stolar av kooperativet, men det är ändå över 100 stycken kvinnor! Och det är en rejäl kostnad för kooperativet.
Vid vår förra beställning berättade Maria Cuc som även är utbildningsansvarig, att delar av vår beställning kommer att bekosta inköp av flera stolar för de äldre mayakvinnorna. Något vi är väldigt glada för!

Maria Cuc utbildar i den nya vävteknik för hela gruppen.

Så när ni handlar era fair trade produkter är ni även med och skapar bättre arbetsmiljö för över 100 mayakvinnor (förutom att de även får en bra ersättning för sitt arbete). Härligt säger vi! Det är ett gäng riktigt glada mayakvinnor som hälsar från vävstugan uppe bland bergen i byn Triunfo.

Det känns extra bra när fair trade skapar bättre möjligheter för de som behöver dem bäst.
Tack för att du är med och skapar de möjligheterna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar