torsdag 27 juni 2013

Designprojekt i Guatemala


Det är dags att packa väskan, se till att allt är i ordning och "get our ducks in a row".
På söndag klockan 10 på morgonen avgår flyget och vi landar igen klockan 20 i Guatemala City och det låter väl inte så farligt. Om det inte vore för den lilla detaljen att vi ligger 8 timmar före Guatemala, så flygresan blir lite längre än vad den verkar vid första anblicken.

Sara Paulsson och Magdalena Hansen
Vi, i det här fallet, är Sara Paulsson och Magdalena Hansen och vi kan lova att handbagaget är fyllt av både böcker, arbetspapper och stickningen (i Saras fall) inför resan.

Tillsammans med två mayakooperativ ska vi utforska textiliernas värld och utröna hur vi kan hjälpas åt att förbättra produktionsprocesserna och utveckla nya produkter till gagn för både mayakvinnornas försörjning och intresset på den nordiska marknaden.

Fair Monkey har sökt, och fått, en konsultcheck av Tillväxtverket som gjort det här designprojektet möjligt. Sara Paulsson är utbildad designer, mönsterkonstruktör och extremt textilintresserad med en egen syateljé samt tygbutik (Tyglust) och ett eget klädmärke (Vild Design). En perfekt partner för en stor utmaning med allt från kulturkrockar till språkförbistringar!

Sara ska tillsammans med mayakvinnorna gå igenom produktionsprocesserna för de olika produkterna för att se vad som kan förändras, förbättras och förenklas. Samtidigt ska vi utveckla nya fair trade produkter som fungerar på den nordiska marknaden, så att mayakvinnornas försörjning är fortsatt tryggad.
Jätteviktigt då försörjningen även ser till att mayakvinnornas döttrar kan fortsätta sin skolutbildning och på så vis gå en ljusare framtid till mötes.

Två midjevävar
Textilkonstnärinnor från Guatemala och Sverige - det blir ett spännande och intressant utbyte som förhoppningsvis berikar och skapar nya spännande fusioner när det kommer till både produkter och utveckling. Samtidigt kommer det även att förenkla designandet av nya produkter i framtiden då Sara har sett vilka möjligheter, och begränsningar, som finns med midjevävandet.

Så nu är vi på väg! Vi lovar att hålla er uppdaterade här på bloggen med inlägg från både Sara och Magdalena. Det kommer att vara både personlig och öppenhjärtigt. Välkommen att vara med på vår resa inom Fair Trade, mayakvinnor och midjevävar!

2 kommentarer:

 1. Oh,vilket äventyr och jag följer mer än gärna er resa på bloggen. / kram kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt! Jätteroligt att du är med :)
   Kram från oss båda!

   Radera