fredag 5 mars 2010

Mayakvinnor på resande fot.


I dagarna reser Amparo de León de Rubio tillsammans med Oralia Chopen, båda från mayakooperativet Trama Textiles, till Columbia, Missouri.

"Vi är jätte nervösa!" säger Amparo när vi talas vid på telefon. "I åtta dagar ska vi vara där och undervisa på Stephen's College i Columbia som ligger alldeles nära St. Louis. Och vi ska ge lektioner i hur man väver på midjeväv till eleverna.... helt otroligt roligt!"
Både Amparo och Oralia (som hörs i bakgrunden) är rejält uppspelta och pratar i munnen på varann. Det är en av de otaliga volontärerna som passerat Trama's kontor som bjudit in kvinnorna. Professor Catherine Withrow var volontär för några år sedan och har sedan dess spritt kunskaperna om Trama Textiles och kvinnornas arbete i USA.


Nu har Catherine och eleverna på Stephen's College arbetat ihop pengarna för flygbiljetter och uppehälle samt organiserat resan för Amparo och Oralia.
Kvinnorna kommer att hålla föredrag om kooperativets arbete och historien bakom de vackra textilierna. Guatemalas historia samt den 36-åriga internkonflikt som härjat landet är en viktigt del av lektionerna. Lektioner i historia, spanska, litteratur samt guatemaltekisk konst ligger även det på agendan.
En grupp barn på en närbelägen skola får chansen att lära sej göra små armband samt träffa Amparo och Oralia för att ställa frågor om livet i Guatemala.

Något att tänka på är att varken Amparo eller Oralia talar engelska, och att spanska är deras andra språk. Amparos första språk är mam och Oralias är kiche, som båda är ursprungs -språk och är två av de 23 språk som talas i Guatemala.
Båda har tidigare besökt USA en gång, för att vara med på en varumässa, och anser att det är väldigt spännande med landet i norr, trots språkförbistringen. "Men vi har aldrig fått chansen att berätta vår historia och varför Trama Textiles är så viktigt för alla våra 400 medlemmar" avslutar Amparo samtalet.
Så även om de är nervösa för resan så är det med glädje de ser fram emot att få träffa studenterna för att ge dem en möjlighet att vidga sina vyer när det kommer till världen och hur den är beskaffad, bara en kort flygresa från USA.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar