tisdag 23 mars 2010

Midjevävd bambu

Äntligen! Är något man gärna vill utbrista när frakten kommit hela vägen fram till kontoret i Våxtorp och vi börjar öppna emballagen. Frakten var försenad ett antal veckor på grund av problem med kooperativens fraktkoder, något som Guatemalas regering kräver. Men nu är i alla fall alla de nya varorna här hos oss.

Bambu är ett helt nytt material, som ett av mayakooperativen nyligen börjat arbeta med. Det är Asociación Maya de Desarrollo (Asomadek) som funnit denna nya fiber som passar så väl till deras sjalar och ponchos. Tråden är vit från början men sedan färgas den av de tre kvinnorna i Asomadek som ansvarar för och är utbildade i färgning. Varje härva färgas i fyra olika nyanser i olika färgbad. Den lila ponchon här intill är ett fint exempel på deras färgkonst.När vi besökte ett av kooperativets vävstugor i El Triunfo, Guatemala, hängde den lila bambutråden på tork ute i vinden. Inne i huset samlades medlemmarna för att få sin betalning för månadens inlämnade varor. Samtidigt som mötet hölls och lönen utbetalades satt några av kvinnorna och nystade upp härvorna av lila bambutråd för att göra i ordning varpen till midjevävarna. Varje kvinna tog sedan med sej några av dessa för att sätta upp i sin egen midjeväv hemma för att väva bambusjalar eller bambuponchos.


Bambun har många ekologiska fördelar gentemot andra fibrer, den kräver ingen konstbevattning, konstgödsling eller besprutning med pesticidier. Plantan är den mest snabbväxande i världen och man skördar många gånger på samma stubbe. Bambufibern odlas i Kina och har tre olika certifieringar, FSC, Öko-tex samt Ocia.
Pandorna äter en annan art av bambu så därför utgör odlingen heller inget något hot mot deras överlevnad.

Själva bambufibern är rund och mjuk, vilket gör den behaglig för känslig hud. Den låter huden andas och är sval på sommaren och varm på vintern. En riktigt användbar fiber helt enkelt. Den är dessutom smutsavstötande och antistatisk.
Asomadek har vävt stora sjalar som är nästan två meter långa, i fem olika färger, för att ha om axlarna under svala sommarkvällar. Och för den som vill ha lite mer plagg så är den läckra ponchon i sju olika färger helt rätt, vacker figur får man på köpet :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar