fredag 4 juni 2010

Bilder från San Antonio och Quetzaltenango efter Agatha

Stormen Agatha har drabbat byn San Antonio Palopo hårt. Byn ligger på sluttningarna ovanför Atitlansjön.
Lerskred har raserat delar av byn och 25 hus har följt med ned i skredet. Antalet döda har ökat till 20 personer, och fortfarande saknas två personer som man nu letar efter. Vägarna till byn är oframkomliga för trafik, så allt arbete måste göras för hand.
Antonio Peréz från kooperativet San Antonio Palopo säger att befolkningen försöker hjälpa varandra så gott de kan, med husrum för de som fått sina hus förstörda och att de gemensamt söker efter de två saknade personerna.
Som ni ser på bilderna Antonio skickat, så är det massiva mängder med lera och sten som spolats ned över byn. Antonio berättar vidare att turligt nog så står kooperativets lokaler, den lilla affären och kontoret med tillhörande systuga, kvar. Kooperativets medlemmar har även klarat sig förhållandevis bra. Några har släktingar som avlidit och man har haft gemensamma begravningsgudstjänster för dessa, och någon har fått sitt hus förstört. Flera hade majsfält ovanför byn, (man odlar i terrasser) som nu är borta.
Någon hjälp från regeringens håll har ännu inte dykt upp i byn. Utan man försöker att med gemensamma krafter i byn tackla allt vad stormen Agatha ställt till med.

Nästa omgång bilder kommer från Quetzaltenango. Stina Jacobsson Morales har skickat bilderna. Här har vattnet dränkt delar av "Xela" som är Guatemalas näst största stad. Många av husen och affärerna har översvämmats.
I Xela har befolkningen fått mer hjälp med att städa undan leran efter Agatha, många volontärer är ute på gatorna för att med hjälp av spadar och sopkvastar få rent på gatorna igen.Kooperativet Trama Textiles har sitt kontor och sin lilla butik i staden. De flesta av kooperativets medlemmarna är bosatta på landet. Efter fler kontaktförsök så börjar information om gruppernas situation komma in. Några av medlemmarna har fått sina hus raserade och en del av sina arbeten samt skördar förstörda. Så fort vi vet mer om vad som behövs för att hjälpa medlemmarna återkommer vi med information till de av er som vill delta i stödet för producenterna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar