fredag 18 juni 2010

Brev från San Juan la Laguna

Idag kom det ett mejl till Fair Monkey som vi gärna vill dela med er.

Det är Miriam Navichoc från Asociacion Ixoq´Aj Queem (Asociacion Adimat) i byn San Juan la Laguna som beskriver läget runt Atitlansjön efter stormen Agatha:

"Det är med glädje jag åter igen skriver till er. Kvinnorna i kooperativet och hela byn tackar Gud för att vi inte blivit kraftigare träffat av stormen Agatha, det kom in en del vatten i husen men inte särskilt mycket. Vi var utan dricksvatten i 15 dagar på grund av ett kraftigt ler-ras som träffade vattencisternen som förser byn med dricksvatten. Vi fick använda oss av vatten från sjön, vilket var väldigt besvärligt för alla i byn, men samtidigt så var vi väldigt tacksamma för att det inte var så illa som i andra byar i Guatemala, och speciellt för de byar som ligger alldeles vid strandkanten:

I byn San Antonio Palopo har det påträffats flest döda invånare, och som de människor vi är känner vi en enorm sorg över sättet de dog på.I byn San Pedro la Laguna sjönk en stor del av byn och invånarna förlorade sina tvåvåningshus, alla sina kläder och ägodelar. En flicka på tio år har försvunnit och fast hela byn har letat efter henne i flera omgångar så har man inte påträffat flickan ännu. Även i Jailbalito dog människor då deras hus fördes iväg av floden.
I kommunen Pixabaj sjönk en hel by, men turligt nog så var invånarna evakuerade redan. Så klart har de förlorat allt, men åtminstone förlorade ingen livet. I Panajachel försvann, åter igen, flera hus i floden San Franciscos framfart, precis som de försvann i stormen Stan år 2005.

Det är sorgligt hur Guatemala har drabbats av fenomen som Agatha. Vägarna är inte framkomliga så alla varor har ökat i pris, men priset på basvarorna har återgått till det normala efter det att regeringen varit tvungna att ingripa. Det har inte funnits någon elektricitet fram till nu, därför har jag inte kunnat skriva tidigare om vad som hänt efter stormen. Regnet fortsätter och det försvagar marken, vi ber till Gud att allt slutar bra, utan mer skador.


Nu har vi, Asociacion Adimat, tänkt ut en plan hur vi ska kunna hjälpa de skadedrabbade i San Pedro la Laguna (byn som ligger alldeles brevid vår by). Vi hjälper dem med kläder och livsmedel, för i sanning har de förlorat allt utom de kläder de hade på sig, som var allt de kunde rädda. Vi , tillsammans med några kvinnliga studenter från New York som besökt oss tidigare och nu kontaktat oss för att hjälpa till, samordnar och samlar in det som behövs för att undsätta våra medmänniskor i San Pedro. Vi hoppas att fler är villiga att hjälpa till, för att få igång den här hjälpen som verkligen behövs.

Jag säger adjö genom att önska er mycket lycka i ert arbete, och med nyheterna om situationen och resultatet av Agatha. För vad det än är, skriv till mig igen.
En stor kram till alla."
Miriam Navichoc


Fair Monkey har öppnat ett nytt konto i Länsförsäkringar bank för de av er som vill skicka pengar till den här hjälpen. Alla pengar går oavkortat till Asociacion Adimat så att de kan göra inköpen av livsmedel och kläder ochsedan distribuera dem bland befolkningen i San Pedro. Anledning till att vi inte skickar pengarna direkt till människorna i byn San Pedro är att de inte har haft möjlighet att organisera sej mitt i allt de kaos som återstår av byn.

Asociacion Adimat är ett mayakvinno- kooperativ som tidigare har varit drivande i projekt som handlar om att stötta medmänniskor, på alla sätt de haft möjlighet. Oftast har det handlat om utbildning, kunskapsöverföring och skapande av nätverk för människor på landsbygden. Men även inom byn har de haft gemensamma luncher för åldringar samt att de även startat och har ansvar för en barngrupp där de jobbar med identitets-skapande, att vara kulturbärare samt att ta ansvar för miljön. Vi anser att Asociacion Adimat är fullt kapabla att genomföra detta och stödjer dem till fullo. Så klart kommer även Miriam att skriva om vad som sker med de pengar som kommer in. Vi kommer även följa upp vad som skett och träffa människorna det handlar om, under vår nästa resa till Guatemala, och på så sätt även kunna rapportera till er om vad som skett.
Vill ni vara delaktiga i uppbyggnaden av San Pedro och stödja människorna där?
Sätt in valfri summa på 9022-5403937 och skriv gärna ditt namn så vi kan vidarebefordra det till Miriam och kvinnorna i Adimat. Alla pengar som kommer in på kontot går oavkortat till hjälpen för de skadedrabbade i San Pedro la Laguna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar