tisdag 8 mars 2011

Äntligen i Guatemala igen!

Nu är Fair Monkey på plats i Guatemala för att träffa alla kooperativen som vi samarbetar med.
I en månads tid ska vi resa runt och besöka mayakvinnorna, höra vad som hänt sen sist och samtala om behov för framtiden samt utveckla nya varor.

Vi börjar med ett besök hos Asomadek i Sololá.
Redan när vi öppnar grinden för att komma in på området möts vi av förändringar. Två killar håller på att bygga om delar av kontoret och färgeriet för att skapa en bättre ingång för besökare till
kooperativet. Idag får man passera genom
färgeriet och det kan vara lite besvärligt. Framför allt så stör man mitt i färgningen.
Ovanför allt byggmaterial hänger härvor av nyfärgat bambugarn på tork, svarta, lila och olika gröna nyanser lyser upp innergården.

Idag ska vi träffa Maria som är kvalitetsansvarig på Asomadek för att arbeta fram nya modeller på bambusjalarna. Men först är det ett kärt återseende med Odilia som är administratör och som sitter på kontoret. Det är Odilia som håller i bokföringen och ser till att kooperativet har ordning på ekonomin. Odilia berättar att det har
varit få beställningar under första delen av året,
och att kvinnorna varit oroliga, men nu så börjar
det komma in fler beställningar igen och det är full fart på midjevävarna hos alla de 175 mayakvinnorna som är medlemmar i kooperativet.

Tillsammans med Maria börjar vi titta på de nya sjalarna som designats sen sist och även några nya väskor. Många, många fina sjalar och framförallt många läckra färgkombinationer!
Efter ett par timmars arbete med de nya modellerna så är det dags för att ta fram de nya
färgkombinationerna till sjalarna.

Rosa som är ansvarig för färgningen kommer med flera pärmar med färgprover för att vi ska hitta rätt nyanser. Många diskussioner och färgprover senare så har vi hittat en skala vi gillar allesammans, och som vi tror kan fungera bra i Skandinavien.

Rosa sätter genast igång med att blanda färgerna för de nya sjalarna. För varje nyans finns en blandning av färger som ska vägas in och för att få det helt korrekt så har Rosa en lista med
instruktioner till varje blandning. Varje gram är viktigt för att få till rätt nyans, och Rosa som är en expert på att få till rätt färger säger att det inte är så lätt som det ser ut, hon har gått flera utbildningar för att lära sig hantera färgerna och skapa de olika nyanserna.

När vi lämnar Asomadek sist på eftermiddagen för att ta bussen ned till Panajachel igen så är det fortfarande full fart hos kvinnorna. Två beställningar ska packas och skickas iväg och sen ska de nya modellerna gås igenom.

Vi har ingen tvivel om att det kommer att bli spännande att se de nya proverna, och se dem, det kommer vi göra innan turen går till Sverige igen. Och om bara en vecka ska vi träffa den nyvalda styrelsen för att gå igenom olika planer för framtiden samt lära känna varandra, något som är väl så viktigt när vi alla i vanliga fall befinner oss många hundra mil bort från varandra.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar