fredag 25 mars 2011

Påskförberedelser i Guatemala och nya varor till Sverige

Påsken kanske känns långt borta, men här i Guatemala så har man börjat med fastan. Parader med religiösa motiv, ofta med hundratals deltagare, avlöser varandra fram till den hejdundrande avslutningen vid påskhelgen. Det är fantastiskt att se och befolkningen går man ur huse för att titta på och vandra med. Samtidigt som många strävar efter att ha en extra slant vid påsken för att kunna ge sin familj lite speciell mat samt även kunna delta i några av festligheterna så kommer det nyheter om ökade priser på livsmedel. Majsen, som är stapelvaran i maten har höjts från 180 kr till 260 kronor per 100 kg och många av de andra spannmålen har höjts med ca 20-30 %. En otroligt saftig ökning som det är svår för många familjer att betala. Ökningen av spannmålspriserna beror till stor del på spekulationer och bränslebrist efter stormen Agatha.
7,5 miljoner kvinnor bor i Guatemala (enligt INE, Instituto Nacional de Estadística) och Fair Monkey arbetar tillsammans med några av dem. På bilden ser ni några av skådespelarna i Museo Vivo (Levande Museum) som precis har startat med sina föreställningar. Här har mayakvinnorna en liten teaterföreställning samt visar upp 17 olika dräkter från departementet Sololá, allt för att presentera den mycket levande kulturen som finns här i området. Det här är ett av många sätt där kvinnor arbetar med att hålla kulturen levande.
Ett annat sätt att hålla traditioner och kultur levande är att få rättvist betalt för sitt arbete. Den alldeles nya styrelsen hos Asomadek ser till att de 170 medlemmarna har fullt upp med att väva på sina midjevävar och på så vis behålla och utveckla den urgamla kunskapen med midjevävandet.
Dominga har tillsammans med en kanadensisk designer utvecklat en ny bambusjal, denna gången utan chenill! "Det är färgerna från Atitlansjön som vi har inspirerats av" säger Dominga medan hon gör i ordning varpen till midjeväven. " Det är väldigt viktigt att spänningen blir likadan över hela varpen, annars så tappar sjalen sin form och faller inte lika vackert" fortsätter hon. Vi har stora förhoppningar om att få med oss några prover hem till Sverige när vi återvänder.
Här är några väl-packade säckar med bambusjalar och ponchos på väg ned till fraktbolaget i kooperativets van, för att så småningom landa på Fair Monkey kontoret i Våxtorp.
Hos Trama Textiles var det glada miner när frakten väl var packad! 12 välfyllda lådor med hantverk från 400 mayakvinnor, det är verkligen något att vara glad över. Håll utkik på vår hemsida www.fairmonkey.se där allt snart finns för beskådan. Nu när frakten väl är överstökad på den här sidan av jorden (ni får fortsätta med den i Svedala...) så ska vi övergå till att skapa några helt nya varor tillsammans med mayakooperativen. Ett alldeles sprillans nytt samarbete med två duktiga designers i "Knätofs" har gett många ideer, men framför allt nya läckra produkter som kommer till höstkollektionen. Titta gärna in på Maria och Anna's hemsida http://www.knatofs.com/ och bli inspirerade.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar