torsdag 18 juli 2013

Atitlansjön växer


Atitlansjön var för ca 2 år sedan full av cyanobakterier och massor av algblomning. Hela Guatemala hamnade i kris och tidningarna var fulla av anklagelser om vilka som var ansvariga för att landets vackraste plats nu var förstörd. Sjön som är 130 kvadratkilometer stor och ca 340 meter djup är kantad av vulkaner och skapades för ca 84000 år sedan inuti en vulkanisk krater. Atitlan betyder "Vid vattnet".


Hus under vattnet. Lägg märke till hängbron mellan husen.
Idag har sjön återhämtat sig något efter algblomningen men problemen består.
Avrinningen från sjön har nästan helt avstannat, så nu höjer sig sjön med varje regn. Avrinningen är underjordisk och man tror att jordskalv och jordbävningar har förändrat utloppet och försvårat för vattnet att rinna undan.


Träd som tidigare stått på land.





Sjön har avancerat ca 50 meter upp på land, ca 6 meter på höjden, uppskattar lokalbefolkningen vi pratat med i byn San Juan. Många hus och bryggor ligger nu under vatten och befolkningen fortsätter att bygga nya bryggor och leta efter hus som ligger högre upp på land. Endast på några ställen har man flytbryggor istället för traditionella bryggor byggda av plankor på pålar som är nedstuckna i botten.


Med enkla redskap rensas sjön från sjögräs.
På väg tillbaka från byn Santiago såg vi män i båtar som rensade hamnen från sjögräs som fullkomligt exploderat i tillväxt efter alla föroreningar. Sjögräset fastnar i allt, fiskenät, båtpropellrar, paddlar och skapar stora problem i byarnas hamnar.

Männen är anställda av kommunen för att plocka upp sjögräset på land och det gör man med sina traditionella träbåtar och till hjälp har man störar med skäror på. Och väldigt mycket muskler för att orka lyfta upp sjögräset i båten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar