måndag 22 juli 2013

Byte i Bregottfabriken


Så har vi bytt personal på resan i Guatemala.
Väskan är packad, bara en sista till ut över sjön.
Sara har åkt hem för att fortsätta arbetet med att utveckla nya produkter som fungerar bra för mayakvinnorna att producera. Produkter som är baserade på midjevävar, broderi, bandvävar och all annan kunskap som finns hos kooperativen och som nu även Sara har koll på.

Dessutom behöver Sara arbeta med sitt eget företag, Tyglust, där kunderna ivrigt har väntat på hennes hemkomst! Vem ska sy alla kläderna till Laholmarna om inte Sara är hemma? Tygbutiken har haft öppet och servat alla tygentusiaster i södra Sverige, men nu var det dags att åka hem. Förhoppningsvis återkommer Sara med ett eget inlägg här på bloggen om hur det var att arbeta i Guatemala med kooperativen, vilka utmaningar hon ser med Fair Trade och hur hon upplevde syutbildningarna tillsammans med sömmerskorna i Trama textiles och Adimat.Frank med kameran i högsta hugg hos Asomadek.
I Saras ställe har Frank kommit. Inte för att han är så duktigt på att sy eller kan hålla utbildningar tillsammans med mayakvinnorna, utan för att han är duktig på att fotografera, filma och dokumentera arbetet Fair Monkey gör tillsammans med kooperativen. Något som är nog så viktigt när vi kommer tillbaka till Sverige igen och vill visa vad som händer långt här borta i Guatemala. En av utmaningarna med att presentera producenterna på ett bra sätt är just hur man ska dokumentera arbetet så att man i Sverige hänger med på vad som händer. O jo det är svårt, för ibland hänger inte vi heller med på vad som händer!

Juana, Maria, Miriam och Anna tittar på film från vårt
förra besök, och får sej ett gott skratt.
Informationen går åt andra hållet också så klart. När vi besöker kooperativen tittar vi på film och foton som togs förra gången vi var där, nåt som brukar vara väldigt populärt. Sen går vi igenom vilka mässor vi har deltagit i (och visar foton från montern), vilka föredrag vi har haft och annan information eller material som vi skapat under året. Både för att rapportera om vad vi gör för att sälja kooperativens produkter men också för att inspirera mayakvinnorna till försäljning här på hemmaplan och att fundera över vilka strategier som kan fungera för de olika kooperativen.
Sen pratar vi igenom olika saker som kommer upp, från vårt håll eller från kooperativet och funderar hur vi ska göra för att förbättra oss tillsammans. Alltid spännande, intressant och inspirerande!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar