söndag 7 juli 2013

Kulturkrockar, frustration och glädje


Emellanåt är det frustrerande att arbeta tillsammans när det finns så många olika saker som kan lägga krokben för samarbetet. Kulturkrockar kan se ut hur som helst och man uppfattar inte riktigt vad det är som händer fören krocken är ett faktum.

Ta bara ett vanligt samtal. I Sverige startar vi på punkt A och driver sedan samtalet i en rak linje fram till det resultat man hoppas uppnå, A B C och så vidare. Tillsammans med mayakvinnorna så börjar samtalet på punkt  A, men fortsätter sen vidare i en cirkel och kan snudda vid många olika saker, innan man igen återfinner ämnet och så att säga "lägger på ett till lager med information" till ämnet som skulle diskuteras.
Olika sätt att samtala på, båda lika bra, men det fungerar bäst om alla i samtalet är införstådda med tekniken som används. Ett litet exempel på hur det kan gå till. Och jo, det ÄR frustrerande ibland.

Oralia och Amparo tittar på foton från förra besöket.

Amparo och Oralia sitter i styrelsen för Trama, samtidigt som de är ansvariga för driften och skötseln av volontärer samt skolan för att lära sej väva på midjeväv har berättat om det gemensamma arbetet och vi har försökt att finna en del lösning på de problem som det 400 kvinnor stora kooperativet har. I Trama Textiles finns det medlemmar från fem olika språkgrupper, alla med sina egna sätt att göra saker och ting på. Slitningar och en del problem har uppstått och kooperativet behöver nu stöd för att genomföra vissa förändringar och framförallt förbättringar.
Vi letar nu tillsammans efter en inhemsk organisation som kan bistå med organisationsutveckling för att stötta de här processerna, då vi inte kan vara på plats under hela den tid som behövs.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar