tisdag 9 juli 2013

Midjevävar

Amparo lindar varpen till sjalen.
Midjeväv, smaka på ordet. Ordet andas vackra kloka händer som trär trådar i livets väv, som har traditionella mönster instinktivt i fingertopparna efter år av övning.

Veckan med Trama Textiles har även inneburit midjevävande. 
Att sätta upp en midjeväv är riktigt komplicerat och kräver många års erfarenhet. Konsten att väva midjeväv passeras från mor till dotter, tillsammans med de traditionella mönstren som man skapar sin huipil (blus) och coret (kjol) av. Mönstren är speciella för varje by och berättar om ägarinnans härkomst och status i byn.Flinka fingrar skapar skälet på midjeväven.
När mayakvinnorna pratar om sin väv så är det med vördnad och glädje. Varje mayablus som vävs görs med goda intentioner och energi för bärarinnan av plagget. Väverskan för in en del av sin energi och förhoppningar för framtiden i tyget som skapas på midjeväven. 

Amparo förklarar för Sara hur hon ska väva.
För vår del så tittade vi på medan Amparo satt upp Saras midjeväv, nöjda med att inse att detta kommer vi inte till fullo att förstå. Om vi inte flyttade hit förstås och gav oss ett halvår för att förstå processen ordentligt. Men riktigt så mycket tid har vi inte denna gång.Den lila, purpur och gula midjeväven (bilden ovanför) satte Amparo upp för att väva en sjal åt mej (Magdalena). Färgerna och mönstret valde jag själv, men själva vävandet överlämnade jag åt flinkare fingrar medan jag fortsatte organisationsutvecklingsarbete. Kanske en liiiten undanflykt, för jag är inte särskilt duktig på midjevävandets konst ;) Får hålla mej till att berätta om det istället.


Sara övervakas av Amparo


Sara har vävt en alldeles egen sjal, övervakad som en hök av Amparo, tills hon behärskade tekniken tillräckligt väl för att få fortsätta ensam. Mönster och färger valde Sara själv och sen var det dags att väva.

Det är svårt! Man måste räkna, man måste hålla styr på vart i vävprocessen man är, hela tiden. Se till att väven inte blir knöckligt i sidorna, att man slår tillräckligt hår så det inte blir ett alldeles löst och flamsigt tyg.

Sara excellerade i midjevävande och det tog inte lång tid innan hon fick ordning på de olika vävprocesserna. Idag ståtar hon med en alldeles egenhändigt midjevävd sjal, precis som mayakvinnorna :)
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar