Det har varit svårt för kvinnorna i mayakooperativet Adimat att finna tillräckligt med arbete. Flera av medlemmarna har gått ur kooperativet och har skaffat sej andra inkomster, bl.a. som grönsaksodlare (främst tomater) och som väverskor (egenföretagare). Idag består kooperativet av endast 12 kvinnor, som bestämt sej för att fortsätta arbeta tillsammans. Man har hittat en liten lokal, strax bakom huvudgatan som går genom byn, och där har man startat en liten affär där kvinnornas alster säljs. "Det är väldigt lite försäljning de senaste 4 månaderna, säger Teresa Ujpan, ordförande i kooperativet. Minskad turism och höjningen av priset på bomull har gjort det svårt för oss."
Under dagen så samtalar vi om kvinnornas liv i byn och vad kooperativet har för förutsättningar och önskemål inför framtiden. "Skapa en stark marknad för våra produkter" är ett av önskemålen. Vi går igenom vad kooperativet har för möjligheter att skapa detta, och vad vi kan göra från vårt håll i Sverige. Som ett led i utvecklingen av egna produkter hyr kvinnorna en liten jordlott, en bra bit bort från byn, där man odlar bomull. Bomullen är färgväxande och har tre färger, vit, beige och brun. Av bomullen spinner man sedan tråd som används till midjevävarna.
Under oktober och november har kooperativet bland annat fått utbildning av Intecap i hur man sköter försäljning och skapar efterfrågan. Men det är inte det lättaste att genomföra när det inte finns några inkomster som stödjer de ideér och tankar kvinnorna har. Innan sålde man från en av kvinnornas hus, men det fungerade inte bra. Nu när butiken har startats så fungerar det bättre, men turisterna uteblir.
Vi kommer överens om att Miriam följer med på studiebesök hos Asomadeq, ett större mayakoopperativ i Sololá, för att se hur det drivs och hur kvinnorna där har arbetat fram en marknad för sina produkter. På så sätt kan kooperativen stötta varandra och vara till hjälp, ett utbyte av kunskap, mayakvinnor emellan.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar