fredag 16 oktober 2009

La Tipica Chili Verde


I onsdags morse tog vi en microbuss till by San Martin Sacatepeque för att besöka gruppen La Tipica Chili Verde.

Vägen slingrade sej genom dalgångarna med höga berg och vackert grönt landskap. Det ser bördigt ut med grödor och majs på fälten som släpar sej uppför bergssluttningarna. Men det är inte hela sanningen. Majskolvarna har torkat där de sitter på plantorna och kommer inte att mogna den här säsongen.
Här, likväl som på flera ställen i Guatemala, har torkan drabbat dem som är fattigast. Baja- och Alta- Verapaz tillsammans med Quiché och Jalapa är de områden som drabbats värst. FN har skickat ett antal miljoner dollar för att stävja den värsta hungern, men det räcker inte långt.

Priset på majs höjs flera gånger i veckan, majs som är själva stapelvaran i kosthållningen hos mayas. Många av kvinnorna vi talat med är oroliga för att inte ha tillräckligt med mat till sina familjer, och man försöker finna tillfälliga arbeten på kaffeplantager (kaffet skördas just nu) för att ha pengar till att köpa den majs som man i vanliga fall odlar själv.

Hos La Tipica Chili Verde har man tagit fram flera nya mönster till de kuddfodral gruppen väver på sina midjevävar. Vi blir förevisade alla nya färger och mönster och det känns fantastiskt att få vara bland så otroligt kreativ och skickliga kvinnor. Midjevävarna är 50 cm breda och ca 6 meter långa och det krävs koncentration för att arbeta fram de nya mönstren. Trådarna i varpen räknas och inslaget läggs in emellan för att även få en fin baksida. Väldigt arbetskrävande. Kvinnorna med sina vävarna med olika mönster får oss att önska att vi hade pengar trillandes ur öronen så vi kunde beställa flera hundra kuddar. För behoven finns och finare hantverk får vi leta efter.

1 kommentar:

  1. Hallå
    Önskar man fick vara med ser fantastiskt ut och ni är toppen !
    Stina

    SvaraRadera