onsdag 14 oktober 2009

Vävlektioner hos Trama Textiles

Under två dagar har vi varit hos Trama Textiles i deras kombinerade butik och kontor. Samtalen har handlat om allt från kvalitets kontroll på arbetet till hur det fungerar med volontärerna, samt en hel del skratt . Medlemmarna i Trama Textiles vill gärna veta hur vi arbetar i Sverige och få tips om olika knep och knåp man kan göra för att skapa uppmärksamhet för varorna och bland annat hur man förevisar dem på mässor och annat. Så behövs det en hel del tid. Det blandas högt och lågt i samtalen, allvarliga och lättsamma, om vartannat

Just idag har Monica tillbringat hela dagen med att sätta upp en midjeväv och sedan lära sej väva. Amparo, ordförande i Trama Textiles har tagit tillfället i akt att trumma i oss lite mer kunskap om midjevävandets mer tekniska sidor. Först har Monica nystat upp trådhärvorna till nystan. Sedan följde en spännande process där varpen skulle göras iordning på en träplanka med pinnar på (se bilden).

Därefter kom en mycket komplicerad process där de olika pinnarna skulle in i varpen (helst på rätt ställe) och sedan skulle skälet plockas upp i varpen så det går att väva. På bilden plockar Amparo in en röd glansig tråd i varpen som sedan träs över träpinnen, som tillsammans med den övre lite grövre pinnen sedan bildar skälet.
När väven väl vart färdig så startade själva vävlektionen. Och jag måste säga att Monica är en naturbegåvning. Hon vävde 1 decimeter på ca 1 ½ timme! Mycket bra för en nybörjare enligt Amparo.


Här på Fair Monkey är vi mycket stolta. Så småningom ska Monica även lära sej att göra mönster i väven, små fåglar och annat vackert. Håll tummarna för att det ska fungera och att ni ska kunna få se en midjeväverska i aktion på nästa föredrag.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar