måndag 5 oktober 2009

Feria i Panajchel 1

Oväsendet är öronbedövande. Vi har hamnat mitt i "ferian" som har sin höjdpunkt just idag den 4 oktober. Firandet av Francisco från Assissi, Panajachels skyddshelgon, har pågått sedan spanjorerna invaderade Guatemala. En lång procession med statyer av Jesus, Maria och Franciscus ståendes på stora plattformar som bärs på axlarna av många av byns män tågar fram genom gatorna. Plattformarna är dekorerade med rosa tyg och plastblommor, platsfrukter, speglar och påfågelsfjädrar i massor av olika färger. Processionen vaggar fram, medans byns mayapräster "cofradia" bjuder alla på quetzalteca (guatemaltekisk sprit, ungefär som dåligt hembränt) i stora glas. Framför varje plattform går flera mayakvinnor med rökelse och ljus.

Framme vid kyrkan går processionen in på torget där helgonen står uppställda på parad. Bomber och smatterband gör oss alla halvt döva. Det är stora laddningar med krut som släpps ned i halvmeterhöga rör och sedan tänds på. Smällarna ekar mellan bergen runt sjön, precis som det gjort de senaste dagarna. Igår natt var det omöjligt att sova för alla bomber och fyrverkerier.

Det är mycket traditioner runt ferian, tex. väljs en "reina maya" skönhetsdrottning som ska arbeta med hälsa och upplysning under ett år. Traditionella danser uppförs och religiösa riter utförs. Paraderna avlöser varandra under de 12 dagarna som ferian varar. Så gör även drickandet. Det är inte alls ovanligt att stöta på människor som ligger helt avsvimmade av sprit på gator och torg. Det är som att ett vansinne drabbat befolkningen under ferian.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar