Hemma hos Teresa Juracan Coc väntar 10 kvinnor. Alla väver midjeväv eller pysslar med maten som vi så småningom ska äta tillsammans.
söndag 25 oktober 2009
Bland mayakvinnor i Pujujil II
Hemma hos Teresa Juracan Coc väntar 10 kvinnor. Alla väver midjeväv eller pysslar med maten som vi så småningom ska äta tillsammans.
lördag 24 oktober 2009
Kvinnorna i El Triunfo
onsdag 21 oktober 2009
Mellan hopp och förtvivlan.
Mayakvinnorna i kooperativen vi besöker är rädda, det förstår vi ganska omgående. Flera har blivit överfallna och rånade (Jo, även en ensam kvinna med ett barn på ryggen är ett rånoffer här.) och vågar inte längre resa för att sälja sitt hantverk i andra städer så som Antigua eller Guatemala City. Rörelsefriheten är kraftigt begränsad och därmed påverkar det även kvinnornas möjligheter till inkomster. De flesta har familjemedlemmar eller nära vänner som dött efter överfall eller efter bortföranden, och det här är EFTER den internkonflikten som har härjat i Guatemala under 36 år. Det är fred nu, sen 1996, och det borde vara lugnt, men tvärt om, så har våldet eskalerat och ligger nu som en blöt yllefilt över människornas liv i Guatemala.
FN har idag kommit ut med en rapport över våldet i Central Amerika. Guatemala toppar ligan i alla kategorierna Av de ca 2, 8 miljoner vapen som finns i hela Central Amerika, har Guatemala över 1 miljon av alla dessa vapen. Det finns över 800,000 illegala vapen i landet och de används i 82% av de mord som sker. Under 2008 skedde det 48 mord per 100 000 invånare. Tilltron till polisen är låg, så många som 53 % av befolkningen anser att polisen är korrupt och snarare är delaktig i våldet än försöker motarbeta det. En vanlig polislön är ca 2500 kronor i månaden, den lagstadgade minimilön är ca 1850 kronor. Dra era egna slutsatser.
Slutsatsen i FN-rapporten är att osäkerheten i städerna tillsammans med det utbredda våldet, narkotikaflödet, den organiserade brottsligheten och avsaknaden av möjligheter och utbildning gör Guatemala till ett land med dåliga framtidsutsikter. Att komma till rätta med våldet och korruptionen borde ha högsta prioritet, men är än så länge inte särskilt prioriterat.
Något av det "roligaste" rånen berättar José om. När han och flickvännen skulle gå till sporthallen för att träna en förmiddag blev de stoppade av två män med kniv. "Ge oss mobilen!" Flickvännen gråter och vrider sina händer (Mycket smart ska det visa sej, för hon har en alldeles ny och fin förlovningsring på sej, som därmed inte syns och som hon senare får behålla.) och José ger ifrån sej sin mobil till rånarna. Telefonen är 3 år gammal och ser inte riktigt fin ut. Rånarna tar mobilen och tittar på den med avsmak. "Den var inget vidare hörru." säger den ena killen och lämnar sen tillbaka den till en något förvånad José. "Vi kom ut ur fängelset igår vet du, och behöver en telefon, men den där duger ju inte. Och förresten borde ni inte gå omkring här, det kan vara farligt. Ni borde vara mer försiktiga." Rånarna stoppar undan sina knivar och går sen sin väg. Kvar står José och hans flickvän, mycket förvånade, men lättade.
Långt ifrån alla berättelser vi får höra har ett sånt bra slut. Och jo, de blev rånade igen, bara några veckor senare, och då tog rånarna allt. För andra har det varit värre och har haft konsekvenser långt utöver att få ringa till banken och spärra kreditkortet. Samtidigt så finns det hopp här bland mayakvinnorna, och vi njuter av att få vara en del av det positiva som händer när människor har möjlighet att förändra sina liv till något bättre. På så vis har fler möjlighet att påverka sina omständigheter och levnadsbetingelser, och kanske kanske finns det hopp om en bättre framtid i Guatemala, så småningom.
fredag 16 oktober 2009
La Tipica Chili Verde
onsdag 14 oktober 2009
Vävlektioner hos Trama Textiles
Här på Fair Monkey är vi mycket stolta. Så småningom ska Monica även lära sej att göra mönster i väven, små fåglar och annat vackert. Håll tummarna för att det ska fungera och att ni ska kunna få se en midjeväverska i aktion på nästa föredrag.
söndag 11 oktober 2009
Laguna Chicabal
Monica har kommit pa plats och vi har forflyttat oss fran Panajachel till Quetzaltenango (Xela, X uttalas som kj i kjol ungefar). Har kommer tiden bland annat besta av besok hos Trama Textiles, med 400 medlemmar. Vi ska besoka nagra av grupperna i deras olika byar och aven lara oss att vava pa midjevav. Om vi nu kan lara oss det ;)
Frakten ar pa vag hem till Sverige, allt har lost sej med god hjalp av Sonia pa Cropa Panalpina, vart fraktbolag. Den bor vara framme i slutet av nasta vecka da Karl-Olof och Frank (som inte ar med oss i Guatemala) far rakna igenom allt och fa upp allt pa lagret och ut pa hemsidan.
Idag lordag ( en ledig dag!) har vi bestigit Laguna Chicabal, en vulkan med en sjo nere i kratern. Laguna Chicabal ar en helig plats for maya mam, dar man utfor ritualer for att hedra gudarna, med eldar, boner och lime och rokelse som man kastar i elden. For att ta sej ned i kratern till lagunen sa finns det en trappa med 580 trappsteg, som leder ned genom regnskogen fram till sjon. Det ar verkligen onaturligt vackert och alldeles stilla, det enda som hors ar kolobris som flyger mellan blommorna, och vara andetag. Vi ar pa 2500 meters hojd, sa hjartat far jobba ordentligt.
Nere i kratern sitter vi pa den lilla stranden av vulkansand och njuter av att se molnen rulla nedforkanten pa kratern, for att sedan svepa in oss i dimma.
Nar det ar dags for att ga hem, sa ar det ater 580 trappsteg upp genom regnskogen....
onsdag 7 oktober 2009
Bråda dagar med frakten.
Hade en paus i går kväll, när jag var inbjuden på kvällsfika hos IM:s (Individuell Människohjälp) representant här i Guatemala. Per och Birgitta bor tillsammans med sin dotter Maja i ett väldigt vackert hus med morisk design, högt i tak och två siberian huskys på gården. Det vart en trevlig kväll med mycket samtal om arbetet och livet bland guatemalanerna. Och till fikat fick vi morotskaka, vilken fest!
Nu ska jag sätt mej i en shuttle (minibus) för att åka till flygplatsen i Guatemala city. Där väntar Monica som flög från Sverige igår morse. Med Monicas hjälp ska vi nog kunna lösa det mesta här nere.
måndag 5 oktober 2009
Feria i Panajchel 2
Franciscus av Asis i all sin härlighet på sin plattform. Männen som bär honom "vattnas" med quetzalteca mellan varven av cofradian som följer processionen. Det är en ära att få vara en av bärarna, men en slitsam ära. Vägen är lång och det går sakta, vaggandes, fram. Ibland ställs Franciscus ned framför en affär som behöver välsignas, och personerna som äger affären erbjuder gåvor i form av rökelse och sprit.
Samlade framför kyrkan, med Jesus, Franciscus och Maria bakom ryggen, står cofradian, byns heliga mayapräster. De välsignar Franciscus och människorna, och ger en rejäl tyngd åt händelserna. Det är allvarligt mitt i allt det roliga.
Tal hålls av borgmästaren och ledaren för cofradia. Alla bomber och smällare är tysta.
Sedan händer något. Något riktigt underligt.
Ur högtalarna strömmar "Oh Carol" en riktig 60-talsdänga, upphottad med lite salsatoner, samtidigt som torget fylls av männsikor. Först ser det ut att vara mayakvinnor i traditionella dräkter. Sen inser jag mitt misstag. Det är män. Män utklädda i kvinnodräkter, med peruk, hårband och traditionella sjalar, men framför allt, masker för ansiktet. Sakta börjar de 20-talet männen att dansa...
Det är helt främmande att se. Guatemala är ett land med en stark machista kultur. Att vara homosexuell är att alltid frukta för sitt liv. Männen har drivit machistakulturen så långt att det inte finns utrymme för något annat än "riktiga" män, och kvinnan har bara ett sekundärt värde. Att se dessa män dansa tillsammans, uppklädda i kvinnokläder, (till Oh Carol!) inför flera hundra åskådare får mej att fundera. Antagligen finns det någon anledning, traditioner eller annat, men jag kan inte ens fråga mina närmaste åskådare, för skrattet får mej att kippa efter andan. Det är befriande.
Feria i Panajchel 1
Oväsendet är öronbedövande. Vi har hamnat mitt i "ferian" som har sin höjdpunkt just idag den 4 oktober. Firandet av Francisco från Assissi, Panajachels skyddshelgon, har pågått sedan spanjorerna invaderade Guatemala. En lång procession med statyer av Jesus, Maria och Franciscus ståendes på stora plattformar som bärs på axlarna av många av byns män tågar fram genom gatorna. Plattformarna är dekorerade med rosa tyg och plastblommor, platsfrukter, speglar och påfågelsfjädrar i massor av olika färger. Processionen vaggar fram, medans byns mayapräster "cofradia" bjuder alla på quetzalteca (guatemaltekisk sprit, ungefär som dåligt hembränt) i stora glas. Framför varje plattform går flera mayakvinnor med rökelse och ljus.
Framme vid kyrkan går processionen in på torget där helgonen står uppställda på parad. Bomber och smatterband gör oss alla halvt döva. Det är stora laddningar med krut som släpps ned i halvmeterhöga rör och sedan tänds på. Smällarna ekar mellan bergen runt sjön, precis som det gjort de senaste dagarna. Igår natt var det omöjligt att sova för alla bomber och fyrverkerier.
Det är mycket traditioner runt ferian, tex. väljs en "reina maya" skönhetsdrottning som ska arbeta med hälsa och upplysning under ett år. Traditionella danser uppförs och religiösa riter utförs. Paraderna avlöser varandra under de 12 dagarna som ferian varar. Så gör även drickandet. Det är inte alls ovanligt att stöta på människor som ligger helt avsvimmade av sprit på gator och torg. Det är som att ett vansinne drabbat befolkningen under ferian.
lördag 3 oktober 2009
Samtal i skuggan.
Lucrecia väver på sin midjeväv och pratar samtidigt med Miriam på tzutuhil. Hon vill berätta för mej hur mycket vävandet betyder för henne och hennes familj men eftersom Lucrecia inte talar spanska får Miriam översätta. (Försöker lägga upp en film, men internetuppkopplingen är för seg, så det får illustreras med en bild tills jag kan hitta någon bättre lösning, sorry!)
Vi vandrar runt i byn San Juan och träffar de olika kvinnorna som är medlemmar kooperativet Adimat. Solen är het, som hammarslag på huvudet, och värmen är tryckande. Det är underbart att få komma in på innergårdarna och sitta i skuggan och prata med kvinnorna medans de väver. Fingrarna pilar snabbt över varpen i väven och skapar vackra mönster. Jag vet hur svårt det är att väva, det krävs koncentration, och här skapas verkligen de vackraste sjalar, medan de pratar , och då och då brister ut i skratt. Förundran och en lätt avundsjuka på kvinnornas kunnande följer mej genom dagen. Att vara så otroligt duktig på något så svårt, är verkligen beundransvärt.
fredag 2 oktober 2009
Bland midjevävar i San Juan
Det har varit svårt för kvinnorna i mayakooperativet Adimat att finna tillräckligt med arbete. Flera av medlemmarna har gått ur kooperativet och har skaffat sej andra inkomster, bl.a. som grönsaksodlare (främst tomater) och som väverskor (egenföretagare). Idag består kooperativet av endast 12 kvinnor, som bestämt sej för att fortsätta arbeta tillsammans. Man har hittat en liten lokal, strax bakom huvudgatan som går genom byn, och där har man startat en liten affär där kvinnornas alster säljs. "Det är väldigt lite försäljning de senaste 4 månaderna, säger Teresa Ujpan, ordförande i kooperativet. Minskad turism och höjningen av priset på bomull har gjort det svårt för oss."
Under dagen så samtalar vi om kvinnornas liv i byn och vad kooperativet har för förutsättningar och önskemål inför framtiden. "Skapa en stark marknad för våra produkter" är ett av önskemålen. Vi går igenom vad kooperativet har för möjligheter att skapa detta, och vad vi kan göra från vårt håll i Sverige. Som ett led i utvecklingen av egna produkter hyr kvinnorna en liten jordlott, en bra bit bort från byn, där man odlar bomull. Bomullen är färgväxande och har tre färger, vit, beige och brun. Av bomullen spinner man sedan tråd som används till midjevävarna.
Under oktober och november har kooperativet bland annat fått utbildning av Intecap i hur man sköter försäljning och skapar efterfrågan. Men det är inte det lättaste att genomföra när det inte finns några inkomster som stödjer de ideér och tankar kvinnorna har. Innan sålde man från en av kvinnornas hus, men det fungerade inte bra. Nu när butiken har startats så fungerar det bättre, men turisterna uteblir.
Vi kommer överens om att Miriam följer med på studiebesök hos Asomadeq, ett större mayakoopperativ i Sololá, för att se hur det drivs och hur kvinnorna där har arbetat fram en marknad för sina produkter. På så sätt kan kooperativen stötta varandra och vara till hjälp, ett utbyte av kunskap, mayakvinnor emellan.
torsdag 1 oktober 2009
Adimat i byn San Juan la Laguna
Hinner knappt med frukosten, innan det är dags att springa till båten som ska ta mej till San Juan la Laguna. San Juan är en liten mönsterby vid Atitlansjöns kant, som fick se delar av sina hus förstörda under Stan, ovädret som, bara i det här området, begravde en by i lermassor och gjorde vägarna ofarbara och spolande bort broar.
Idag ska jag träffa Adimat, ett kooperativ med ca 25 kvinnor, med Teresa Ujpan som ordförande. Tidigare har kvinnorna odlat egen bomull som de sedan växtfärgat. Men Stan förde med sej kvinnornas odlingar nedför berget ut i sjön. Idag återstår inget av odlingsmarken. Jag hoppas få en uppdatering om läget i kooperativet det här första mötet, för att sen fortsätta med planer för framtiden under nästa.
onsdag 30 september 2009
Atitlansjön
Atitlansjön är 320 meter djup och har inget synligt utlopp, utan underjordiska floder förbinder den med Stilla Havs kusten. Sjön och området runtomkring med alla des vulkaner anses vara något av en helig plats, och det pratas om energier och energiplatser. Vad som är helt säkert är att det finns åtskilliga platser runt om Atitlansjön där mayafolket har sina heliga cermonier där man bränner rökelse, tänder eldar och ber till de gudar och andar som finns i sjön. Lanchan (båt som tar upp till 12 personer) angör bryggan och det är dags att kliva i.
På besök i San Antonio
Mötet med Antonio Perez, kooperativets administratör, sker inne på kontoret. Han är lycklig för att kooperativet fått fyra nya symaskiner från en organisation i Kanada. Nu pågår utbildningar för fullt. Under tiden vi samtalar så får två av de kvinnliga medlemmarna i kooperativet pröva lyckan vid symaskinerna. De två mayakvinnorna sitter vid varsin symaskin och lyssnar på instruktören. Under en månads tid, fem dagar i veckan, ska de lära sej att sy.
Vi gör upp om att komma tillbaka på måndag för att besöka flera av medlemmarna. Innan vi går så tar vi en titt på kooperativets butik som ligger flera nivåer nedanför kontoret (som liksom hänger högt upp på bergsväggen och har en vidunderlig utsikt över sjön). I butiken säljs en del av de varor som produceras, främst till de turister som besöker by, ett bra sätt att få in inkomster i vanliga fall, men nu har turisterna lyst med sin frånvaro de senaste månaderna. Butiken är sprängfylld av färgglada tyger! Det är svårt att slita sej....
lördag 26 september 2009
Pa plats i Panajachel
Sen var det aven den semestrande ingenjoren fran den Guldgruva som har stora problem med utslapp av gifter, som aven Sverige har sina fingrar i. Han ansag att det som eventuellt kunde vara ett problem, nog kunde vagas upp av att gruvan anstallt over 1000 av traktens bonder, samt att man startat en klinik och byggt upp flera skolor. Det var upplysade 4 timmar, samtidigt som Guatemalas landsbyggd bredde ut sej utanfor bilfonstret. Det finns fa lander i varldeln som kan mata sej mot Guatemalas fantastiska natur.
Dagens mote med Tejedoras Teixchel ar flyttat till imorgon. Vaknade av smallar och undrade om det var skottlossning, tills minnet kom tillbaka. Har firar man varandras fodelsedagar med att smalla smatterband (av kinapuffar, inga sma ettores smallare har inte) utanfor porten hos fodelsedagsfiraren. Kvinnan jag bor hos, Kerstin Franklin, ska flytta tillbaka till Sverige sa smaningom, och hade rensat hela huset pa oveflodiga saker. Sa vi styrde kosan till en "gringomercado" (en loppmarknad) dar vi nu salt allting. Pengarna fran forsaljningen gar till mayakooperativet Union y Fuerza de Mujeres, som behover kopa in en ny majskvarn. Den 6 ar gamla kvarnen har lagats sa manga ganger att det inte langre gar att laga mer. Nu vill man aterigen kopa en diseldriven majskvarn. Funderar pa om det inte skulle vara battre med en som drivs med solenergi?
tisdag 22 september 2009
Alldeles snart är det dax för avfärd!
Hela första veckan är inbokad med besök hos kooperativen runt Atitlansjön. Det första redan på lördag hos mayakooperativet Tejedoras Teixchel i byn San Pedro la Laguna.
Starten på resan är tåget från Laholm tidigt på torsdag morgon. Flygrutten går över USA med övernattning i Miami, innan landningen i Guatemala City på fredag eftermiddag. Sedan blir det "shuttle" till Panajachel där jag ska bo de närmaste veckorna. Därifrån går det båtar, bussar och pick-up till de olika kooperativen.
Men först, så ska alltså packningen avklaras...